Close

15. juni 2018

Helge A. Felberg: 6 tips for å gjøre IBS-hverdagen enklere

Helge Andreas Felberg er utdannet klinisk ernæringsfysiolog og fagansvarlig i Easy Fodmap. Easy FODMAP leverer matprodukter som er garantert lav FODMAP. Sammen med klinisk ernæringsfysiolog Stine Malvik jobber Felberg med mage- og tarmproblemer i primærhelsetjenesten på daglig basis.

Nedenfor følger intervju med Felberg:

 

Hei Helge, Fortell litt om deg selv og din jobb som ernæringsfysiolog?

– Mye av min hverdag går med til å kostholdsstøtte personer med Irritabel tarmsykdom. Jeg tar i mot klienter ved Tangen Helseklinikk på Nesodden, og ved NIMI i Oslo. Redusert inntak av FODMAP hjelper mange, og en av utfordringene ved et slikt kosthold er smak og matlaging. I denne forbindelse selger vi spiseklare lav-FODMAP supper, wok- og pastasauser gjennom www.easyfodmap.no. Dette er første steg i en matvarelinje skreddersydd for lav-FODMAP og mange flere produkter og støttetjenester vil bli lansert her i fremtiden.

I tillegg til mitt arbeid og interessefelt på mage- og tarmutfordringer, så jobber jeg mye med vektendring, livsstilssykdom og idrettsernæring. Mageplager kan ramme alle, og det er ikke uvanlig å trenge hjelp med to problemstillinger samtidig, f eks mageplager og vektnedgang, eller mageplager og idrettsernæring. I fremtiden kommer vi til å legge til rette for kombinert oppfølging av slike problemstillinger og medfølgende kostholdsplaner gjennom www.easyfodmap.no.
Sommersalg Minestronesuppe hos Easy FODMAP - 50% rabatt

 

Hvordan startet din interesse for Ibs og Low FODMAP?

– Min interesse for kostholdsstøtte til Irritabel Tarmsykdom hadde sitt naturlige utspring fra min praksis som klinisk ernæringsfysiolog. Jeg fikk fler og fler henvendelser fra klienter som slet med slitsomme mageplager. Mange var fortvilet over at legen ikke fant noen årsak til plagene og at det var vanskelig å koble mageplagene til noen bestemte matvarer og/eller situasjoner. Mageplager er i mange tilfeller komplekse og kan omhandle en eller flere faktorer som intoleranser, allergier, følelsesmessige aspekter og/eller underliggende alvorligere sykdom. Jeg finner det svært givende å hjelpe klienter med å lete etter hva som er hovedårsak til mageplager og identifisere strategier som en minst mulig krevende og har mest mulig effekt. FODMAP-eliminering er hos mange en viktig strategi for mindre plager. Dette kostholdstiltaket er i seg selv krevende for de fleste. Puslespillet for praktisk gjennomføring krever individualisering, fleksibilitet og støtte. Denne rollen trives jeg i.

 

Dere i Easy FODMAP ønsker i likhet med Mollyosa å gjøre livet med IBS litt enklere. Hva er dine topp-tips for å komme i gang med Low FODMAP-dietten?

 

  • Tips 1: Planlegg måltidene dine. Skriv gjerne ned tidspunkter du pleier å spise/drikke. Husk å spis litt oftere slik at du ikke blir skrubbsulten og dermed ikke inntar større mengder mat i respektive måltider, f eks lunsj og middag. Lav-FODMAP handler om mengder, så det er alltid lurt å begrense total mengde mat i måltider for å være på den sikre siden. Å spise oftere og mindre vil i tillegg kunne føre med seg andre positive effekter som økt appetitt- og vektkontroll, og bedre konsentrasjon og overskudd.

 

  • Tips 2: For å ikke bli sulten til større måltider så introduser mellommåltider. Bruk Mollyosa appen til å finne noen gode lav-FODMAP matvarer som f eks frukt (husk å begrense total mengde frukt inntak til maks to per dag – uavhengig av om matvaren er «grønn» eller «rød»), eller nøtter.

 

  • Tips 3: Kornprodukter er vanlig i et norsk kosthold og er også en stor kilde til fruktaner som er en typisk FODMAP. Se på kostholdet ditt og juster innholdet av kornprodukter til typer lav på FODMAP. Her kan du også bruke mollyosa appen til å finne knekkebrød og kornblandinger lave på FODMAP. Evt. lage brød selv.

 

  • Tips 4: Gjør varme måltider tiltalende og lav-FODMAP. Det finnes mange oppskrifter på nett og i bokform for dem som er glade i å lage mat. Når man er på farten og hverdagen er hektisk så er easyfodmap.no-produktene aktuelle. De er ferdig tilbredt og kan raskt varmes opp for å sette god smak på maten for hele familien.

 

  • Tips 5: Vær i forkant! Planlegge uken din. Ta alltid med deg lav-FODMAP måltider og mellommåltider og ha gjerne noen alternativer på lur. Det vil koste noe tid å lage en liten database på hva du kan spise ila en vanlig uke, men det vil i høyeste grad være verdt det i en hektisk hverdag.

 

  • Tips 6: Husk at FODMAP eliminering er ment som en testperiode og er avgrenset til 4-6 uker. Jo bedre du har planlagt og gjennomfører disse ukene jo mer info vil du kunne få når du skal teste hvilke FODMAPér du tåler eller ikke tåler. Målet er å gjøre kostholdet minst mulig restriktivt og gjennomførbart etter eliminering! Det er derfor viktig å gjennomføre en ryddig re-introduksjonsrutine av matvarer med ulike typer FODMAP´s etter eliminering. Mer infomasjon om dette kan du lese om på hjemmesidene til Haukland Universitetssykehus og/eller få hjelp av EasyFODMAP for gjennomføring.

 

Det blir anbefalt å oppsøke ernæringsfysiolog før man starter på Low FODMAP, men her i Norge virker det som lang ventetid og lite kunnskap om dietten blant fagpersonell gjør at mange utsetter å starte med Low FODMAP. Hva er dine tanker om å starte på dietten selv, i forhold til å vente til man kan oppsøke ernæringsfysiolog?

-Ja, det er desverre vanligvis lang ventetid for oppfølgning av klinisk ernæringsfysiolog. Det er svært få behandlere i Norge. Lav-FODMAP for hjelp ved Irritabel tarm er relativt ny akseptert forskning som tiltak for symptomlindring. Derfor kan det være at ikke alle fastleger og/eller annet helsepersonell er klar over muligheten. Dette kan være frustrerende i møte med legen sin. Allikevel, er det svært viktig å prate med legen sin om mageplagene sine før man eventuelt prøver seg på FODMAP-eliminering på egenhånd. Mageplager kan være kilde til alvorligere underliggende sykdom og dette må utredes av fastlege og evt spesialisthelsetjenesten før man gjør egne tiltak.

Vi i Easy FODMAP vil så langt vi har kapasitet kunne hjelpe til med FODMAP-eliminering og re-introduksjon via stedlig oppfølging i Oslo eller per telefon for dem som måtte ønske dette. Vi legger også til rette for gode tilbud på våre produkter til bruk i eliminering for å lettliggjøre prosessen i praksis.

 

Klinisk ernæringsfysiolog Helge Andreas Felberg Foto: Easy FODMAP

Klinisk ernæringsfysiolog Helge Andreas Felberg Foto: Easy FODMAP

Helge Andreas Felberg

Co-founder & Klinisk ernæringsfysiolog

helge@easyfodmap.no

Easy FODMAP / FODMAP Skandinavia AS

Mobil: 91 52 93 53

Web: www.easyfodmap.no

 

 

 
Sommersalg Minestronesuppe hos Easy FODMAP - 50% rabatt

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *